Nordiska Folkhögskolan

Nordiska Folkhögskolan grundades 1947 med grundtanken att skapa en skola och samlingsplats med stark känsla för det nordiska. Oavsett vilket nordiskt land man kom från (Norge, Danmark, Sverige, Island, Färöarna, Finland, Åland eller Grönland) så skulle Nordiska Folkhögskolan vara en plats där man kände sig hemma. Idag, mer än femtio år efter starten, så präglas skolan fortfarande av denna tanke. Samtidigt har skolan öppnat sig mot omvärlden och möjligheten att undersöka och uppleva det ”nordiska” i ett globalt perspektiv. Skolan är religiöst och politiskt obunden och drivs av en förening.

Idag har skolan mer än 200 elever som studerar med olika inriktningar. På skolan finns det ett antal allmänna linjer som syftar till att ge ämnesbehörigheter. Det finns också några profillinjer – Nordiska Visskolan, Journalistlinjen, Nordiska Perspektiv och Nordiska Teaterskolan. Dessutom har skolan en flerårig teckentolksutbildning. Du kan läsa mer om skolan och de olika linjerna på skolans hemsida – www.nordiska.fhsk.se.

Att bo på skolan

Nordiska Teaterskolan tar emot både internatelever och externatelever. Varje år brukar det vara en grupp som pendlar till skolan, förbindelserna till t ex Göteborg är bra och det är lätt att pendla. De flesta eleverna brukar dock bo på skolans internat. Skolan har 13 elevhus med 7 rum i varje. Det vanligaste är enkelrum men det finns även ett antal dubbelrum. På rummet finns det handfat och i korridoren toaletter och duschar. I varje rum finns en säng, madrass, täcke och kudde, det finns ett skrivbord, bokhylla, garderob, stolar och lampor. I varje elevhus finns ett gemensamt rum med pentry.
Internateleverna har också tillgång till ett gemensamt hus där det finns samlingsrum, ett större kök, tvättstuga. Alla elever har även tillgång till bibliotek, gymnastiksal, bastu och datasal. Skolan ligger i ett vackert naturområde med fantastiska möjligheter att vara ute.

Nordiska Folkhögskolan är miljödiplomerad!